Saskaņā ar tradīcijām Ziemassvētku galdā jābūt 12 ēdieniem, kuru izvēle bieži vien ir atkarīga no konkrētā reģiona. Poļu tradicionālo Ziemassvētku ēdienu saraksts ir ļoti garš, taču šeit ir populārākie:
- Ziemassvētku borščs ar “austiņām” (Barszcz wigilijny z uszkami): tradicionālais skābēto vai marinēto biešu buljons, pasniegts ar vareņikiem-pelmeņiem, kas pildīti ar kāpostiem un sēnēm;
- Sēņu zupa (Zupa grzybowa) - no kaltētām sēnēm ar saldkrējumu;
- Vareņiki ar kāpostiem un sēnēm (Pierogi z kapustą i grzybami): cepti pannā un dekorēti ar sīpoliem, tie garšo vislabāk;
- Kāposti ar zirņiem vai sēnēm (Kapusta z grochem lub z grzybami): ēdiens, kas gatavots no vārītiem zirņiem un skābētiem kāpostiem. Ar majorānu un sīpoliem tas ir ārkārtīgi garšīgs savā vienkāršībā;
- Karpa cepta vai želejā (Karp): zivīm ir piešķirta reliģiska nozīme – tās ir atdzimtas dzīvības un paša Kristus simbols. Ziemassvētku ēdienkartē obligāti jāiekļauj karpa – cepta vai vārīta želejā;
- Zivis grieķu gaumē (Ryba po grecku): vēl viens zivju ēdiens, kam vajadzētu būt Ziemassvētku ēdienkartē! Šo ēdienu var pasniegt gan siltu, gan aukstu. Zivju gabaliņus nepieciešams viegli apcept un sautēt dārzeņu mērcē, ko var pagatavot no rīvētiem burkāniem, rīvētām selerijas, pētersīļiem, sīpoliem un tomātu pastas;
- Siļķe krējumā vai sviestā (Śledź): siļķe simbolizē gavēni un gaidīšanu. Parasti pasniedz ļoti vienkāršā veidā – krējumā vai sviestā. To var pagatavot arī kā siļķu salātus, pievienojot vārītus un sasmalcinātus dārzeņus un olas. Visu sajauc ar majonēzi un kārtām liek lielā salātu bļodā (vai atpazīstat “siļķi kažokā”?);
- Klimpas ar magonēm (Kluski z makiem): mājās gatavoti makaroni ar maltām magoņu sēklām, žāvētiem augļiem un medu;
- Magoņu pīrāgs (Makowiec) ir tradicionālais Ziemassvētku pīrāgs. Diezgan mīksts un mitrs, ar dažādu žāvētu augļu un riekstu piedevu, vienmēr pārlikts ar glazūru un sukādes apelsīna miziņu;
- Senpoļu piparkūkas (Piernik Staropolski). Ziemassvētku galds būtu nepilns bez tumši brūno, pikanto piparkūku aromāta, kas kādreiz simbolizēja labklājību un augstu sociālo statusu. Piparkūkām, kas garšotas ar kardamonu, anīsu, muskatriekstu un krustnagliņām, ir sava raksturīga un unikāla garša;
- Žāvētu augļu kompots (Kompot z suchu). Svētku ēdienos ir arī kompots no žāvētiem augļiem – kaltētiem āboliem, plūmēm, bumbieriem, rozīnēm, aprikozēm un vīģēm, garšots ar krustnagliņām, kanēli, muskatriekstu, rīvētu citrona miziņu un rīvētu ingvera sakni. Tas lieliski remdē slāpes, satur daudz šķiedrvielu un palielina zarnu motoriku. Labums vēderam pēc Ziemassvētku mielasta!
- Kutja (Kutia), ko tradicionāli gatavo no maltiem kviešiem, pievienojot magoņu sēklas, medu un dažādus riekstus un žāvētus augļus. Dažreiz pārlej ar pienu vai krējumu.
Iedvesmojieties no šī saraksta un pagatavojiet 12 tradicionālus Ziemassvētku ēdienus! Veiksmi un labu apetīti!